Proč si sjednat povinné ručení?

Povinné ručení nepatří mezi oblíbené termíny mezi řidiči. Ale při havárii budeme rádi, že máme povinné ručení sjednané. Povinné znamená, že si toto pojištění musí uzavřít každý majitel či spolumajitel motorového vozidla, které je registrované v České republice. A ručení znamená, že pojistka za vás hradí škody, které způsobíte na majetku či zdraví jiných osob. V dnešním článku se podíváme na podrobnosti o povinném ručení.

Pokud si nesjednáte povinné ručení, pak se vystavujete riziku, že dostanete pokutu, která se může vyšplhat do řádů deseti tisíců. A při silniční kontrole vám hrozí také vysoké pokuty. Nesjednání povinného ručení by vás tak mohlo vyjít pěkně draho.

Povinné ručení je upraveno zákonem a příslušnou vyhláškou. Pokud tedy způsobíte dopravní nehodu, při níž budou škody na majetku či zdraví jiných osob, pak jsou tyto škody pokryté právě povinným ručením. Ale povinné ručení se nevztahuje na škody způsobené na vašem vozidle, v takovém případě byste museli mít sjednané havarijní pojištění. Automobilový průmysl však zaznamenal, že je zvýšený prodej automobilů, ale přitom nedošlo k pojištění tolika vozidel. Na silnicích se objevuje spousta nepojištěných automobilů.

Různé sazby povinného ručení

Na pojišťovacím trhu působí celá řada pojišťoven, která nabízí různé sazby povinného ručení. Vaše Škoda Fabia tak může mít u každé pojišťovny jiné sazby a někdy rozdíly mezi nejdražší a nejlevnější pojišťovnou jsou i několikatisícové. Abyste ale předešli tomu, že si vyberete zrovna tu nejdražší pojišťovnu, využijte online srovnání povinného ručení. Jedná se o speciální nástroj, kde zadáte informace o vás a vašem vozidle. Následně je vám vyhodnocena ta nejvýhodnější nabídka.

Pokud si kupujete ojeté auto v autobazaru, pak spousta autobazarů nabízí možnost sjednání povinného ručení u nich. Například autobazar AAA Auto nabízí okamžité sjednání povinného ručení. Má totiž obchodní vztah s mnoha pojišťovnami a díky tomu vám může nabídnout zajímavé slevy. Nebojte se využít těchto akčních nabídek.

Sdílet článek