3 důvody, proč nedělat tuning

Chcete mít automobil, který upoutá pozornost okolí svým designem a který si svého řidiče podmaní svou rychlostí? Přemýšlíte o tom, že začnete své vozidlo zlepšovat, ať už po designové či výkonové stránce? Zjistěte ale, proč je lepší si koupit jiné auto, než se pouštět do tuningu toho stávajícího. V dnešním článku se na to podíváme.

Tuningové úpravy mají nejen spoustu příznivců, ale i odpůrců. Každý se může svobodně rozhodnout, zda chce mít své auto pro každodenní použití vzhledově a výkonově stejné, jako si ho zakoupil, nebo začne na jeho designu pracovat a upraví také motor, výkon a podobně. Ale s tuningem je spojena spousta nevýhod, se kterými byste měli počítat.

1. Nižší spolehlivost vozidla

Chcete-li se pustit do úpravy svého automobilu, musíte počítat také s tím, že automobilka vaše vozidlo sestrojila za nějakým cílem. Něco jiného vám nabídne Focus RS, což je sportovní vozidlo pro občasné okruhové použití, a něco jiného budete očekávat od diesel Škoda Octavia, se kterou budete jezdit do práce. Pokud tedy uděláte něco na jednom vozidle, na druhém to nemusí fungovat. Liší se hlavně svými motory, převodovkami a podobně. Neodborný zásah by mohl vaše vozidlo nenávratně poškodit.

ČTĚTE TAKÉ: 5 věcí, které jste o Škodě Octavii netušili

Pokud zvýšíte výkon svého motoru z původních 140 koní na 300, pak sice dostanete z auta větší výkon, ale snížíte tím spolehlivost a životnost vozidla. Jestliže i přesto chcete mít výkonnější vozidlo, pak investujte do kvalitních a drahých komponent a do odborného poradenství a přestavby, bez které se neobejdete.

2. Horší jízdní vlastnosti vozidla

Automobilky tráví spoustu času s nastavením vlastností jednotlivých vozidel, na čemž pracují odborníci, testovací jezdci a podobně. Stojí to spoustu peněz, ale cílem je, aby z automobilky vyjelo auto, které může nabídnout nejen vysokou kvalitu, dlouhou životnost, ale také perfektní jízdní vlastnosti. Myslíte si, že doma to svedete líp, pokud se pustíte do tuningu?

Jakmile zasáhnete do konstrukce jednoho dílu, ovlivní to celou řadu dalších dílů. To se týká brzd, podvozku, ale také samotné aerodynamiky. Nezapomínejte ani na sportovní tlumiče, lepší kola, pneumatiky a podobně. Vždy musí být na prvním místě kvalita, nikoliv cena. Ale zásahem do vozidla zhoršíte jeho jízdní vlastnosti, s čímž byste měli před prováděním tuningu počítat.

3. Neprojdete technickou kontrolou

Nejen, že vám nebude uznána záruka na váš upravený automobil, ale zároveň nemusíte projít technickou kontrolou. Použití neoriginálních kol ovlivňuje chování vozidla, může to způsobit také rychlejší opotřebení brzd a podobně. Spousta úprav jen těžko projde technickou kontrolou, protože může ovlivnit emise a kouřivost a podobně. Koupit můžete i dobrá auta v AAA Auto.

Podívejte se na Svaz dovozců automobilů a můžete si nechat přivést vozidlo ze zahraničí vytuněné přímo z automobilky.

Sdílet článek