Stáčení kilometrů – na co si dát pozor?

Chcete si koupit ojeté vozidlo v českém autobazaru? Bojíte se, že bude mít automobil, který si vyberete, stočené kilometry? Vaše obava je správná, protože v České republice je stáčení kilometrů stále častější. V dnešním článku se podíváme, na co byste si měli dát při výběru vozidla v autobazaru pozor.

Každým rokem se v České republice provede na 800 tisíc vlastnických změn týkající se motorových vozidel. Toto číslo je hlavním důvodem, proč je stále více podvodných prodejců aut, kteří chtějí na prodeji získat co nejvíce peněz, a to i neférovou cestou.

Nakupování v autobazarech

Nejnovější průzkumy ukazují, že až 80 % autobazarů, které působí na území České republiky, stáčí najeté kilometry u automobilů v jejich nabídce. Prakticky s tím nemůžete nic dělat, protože se u nás zatím nejedná o trestní čin podvodu. Důvodem totiž je, že ve smlouvě není napsána kolonka „počet ujetých kilometrů“, ale místo ní se ve smlouvě nachází formulka „stav tachometru“, díky níž se autobazary neúčastní ničeho trestného.

ČTĚTE TAKÉ: 3 důvody, proč nedělat tuning

V minulosti se objevily statistiky, které uvádí, že každý 10. automobil v České republice má změněné identifikační znaky, ať už se to týká stavu najetých kilometrů, nebo jiných údajů. Dokonce na českém území jezdí až půl milionu vozidel s falešnými či změněnými doklady.

O kolik se vozidla stáčí?

Nejčastěji je stav najetých kilometrů snížen o 40 – 70 tisíc kilometrů, ale na trhu narazíte i na vozidla, jejichž tachometr je stočen až o 150 tisíc kilometrů, ne-li více. Samozřejmě, je to individuální a záleží na jednotlivých prodejcích. Takže, koupíte-li si Škodu Octavii za výhodnou cenu s najetými 50 000 kilometry, pak se může stát, že nakonec jste koupili automobil, který má najeto na více než 150 000 kilometrů. Není to nic neobvyklého.

Nejvíce jsou kilometry stáčeny u vozidel české výroby, což je Škoda. Dále se pak objevují stočené kilometry u značek Fiat, Ford, Renault, Peugeot a podobně. Nejméně postižená jsou vozila německých značek VW, BMW či Audi.

Jak zjistit stočení kilometrů?

Chcete-li zjistit, zda zakoupené vozidlo má stočené kilometry, zavítejte do autorizovaného servisu, který má na auto esa v rukávu, a kde vám to zjistí pomocí počítače a speciálního programu.

Nakupujte tedy automobily v autorizovaných autobazarech, které mají na auto esa v rukávu a které vám mohou nabídnout profesionální přístup a kvalitní služby.

Sdílet článek