Před cestou nejen na dovolenou si zkontrolujete povinnou výbavu a dávejte pozor, kde parkujete

chalupy Vysočina

Zimní čas snad budeme mít za chvíli úspěšně za sebou. To vede řadu lidí k tomu, že ji plánují svou letošní letní dovolenou. Velká část jich k přesunu do místa odpočinku použije své vlastní vozidlo. Pak je ovšem na místě zkontrolovat jeho stav i další záležitosti, které se s tím souvisejí.

Které zákony určují obsah povinné výbavy

Je jedno, jestli cílem vaší dovolené bude ubytování Vysočina, nebo vyrazíte na jih Evropy k moři. Před cestou je třeba si pečlivě zkontrolovat nejen stav vašeho automobilu, ale také jeho povinnou výbavu. Co do ní patří? Povinnou výbavu vozidla určuje zákon a vyhlášky č. 341/2002 Sb. a 100/2003 Sb. Za její nedodržení je stanovena pokuta až do výše 2 000 korun. Řidič je povinen na požádání policie svou povinnou výbavu ukázat, je proto dobré vědět, kde všude se v autě nachází.

Co byste měli vozit povinně s sebou ve vozidle

Součástí povinné výbavy automobilu je vše, co je třeba k jeho provozu. Její obsah platí pro všechny vozy bez rozdílu stáří nebo velikosti. Než vyjedete na cestu, zkontrolujte si, že v ní nechybějí náhradní pojistky a žárovky, rezervní pneumatika či sada na lepení, ruční zvedák, lékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a klíč na matice kol. Vyjmenované předměty je třeba s sebou v autě neustále vozit. A to i tehdy, když se jede na chalupy Vysočina, které mohou být od domova kousek. Nikdy řidič neví, kdy něco z toho bude potřebovat.

Opatrně na parkování

Vjezd do chráněných krajinných oblastí upravuje zákon č. 460/2004 Sb. Podle něho je zakázané vjíždět a parkovat motorovými vozidly mimo silnice, místní komunikace a vyhrazená místa. Také národní parky nebývají pro motoristy přístupné a vždy je nutné využít odstavných parkovišť v blízkosti veřejných komunikací.

Sdílet článek