Vyplatí se české automobily?

Automobily české provenience jsou oblíbené nejen u nás, ale v současnosti také ve světě. Především zde samozřejmě mluvíme o škodovce. Když se díváte na přímý přenos z cyklistického závodu, nebo na samotný závod automobilů, spatříte zde mnoho technických pomocných vozů právě této značky. Toto je první důkaz toho, jaké mají tyto česká auta jméno v globálním měřítku. Společnosti Škoda Auto je největším výrobcem a vývozcem automobilů u nás, a jako součást koncernu Volkswagen také v celé střední Evropě.

Trochu z historie vozů Škoda

Pokud budeme chtít jít až ke kořenům Škodovky, musíme sáhnout až do roku 1899, kdy dva technicky nadaní šikulové z Čech založili malou výrobnu jízdních kol a později také motocyklů a dále samozřejmě automobilů. První auto bylo firmou Laurin a Klement vyrobeno již v roce 1905 a neslo typové označení Voiturette. Tento kousek je dnes samozřejmě již velikou raritou a cena je nevyčíslitelná. V roce 1925 pak již došlo k sloučení se strojírenským závodem Škoda, který se dosud zabýval konstruováním nejrůznějších strojů a zařízení pro zemědělství, ale také vlaků, a byli vyráběny první automobily s tímto označením.

Oblíbené modely vozů Škoda

V minulosti byly nejoblíbenějšími modely ony stovky, stodvacítky a další škodovky tohoto typu, pokud půjdeme ještě dále, tedy především do šedesátých a sedmdesátých let, jistě si vzpomeneme na embéčko s označením 1000. Ještě donedávna jsme se hojně setkávali s favority a Felíciemi, které konec konců brázdí naše silnice dodnes. Dnes již se objevují převážně modely Octavia a Fabia, které jsou výsledkem dlouholetého zkoušení a vykazují vlastnosti, které jsou doslova na světové úrovni, a to také díky spojení s koncernem Volkswagen.

Sdílet článek