Přezutí pneumatiky – postup jak na to

pneu1

Období roku se mění a my jsme opět nuceni přezout. Pakliže nám rok dospěl do listopadu, je podstatné, abychom přezuli z letních pneumatik na zimní.

Jak se ale provádí přezutí? Je možnost přezout pneu přímo v naši dílně? Jaká je cena takového přezutí v pneuservise? Na tyto otázky vám v následujícím textu zodpovíme.

Co dělat před přezutím?

Jestliže se rozhodnete pro přezouvání ve vaši dílně nebo u vás na zahrádce, je tu pár rad ještě, než se rozhodnete do přezouvání.

Měli bychom si vybrat vhodné prostředí pro výměnu – je nezbytné, aby vaše auto stálo rovně, kvůli rovnováze. Taky můžeme zkontrolovat stav kol – ať už plechové disky nebo aluminiové a také vzorky našich pneumatik, jestli nejsou někde zaryté větší kamínky nebo puchýře apod.

Důležité také je, abychom si pneumatiky označili. Je to dáno tím, že většinou se přední náprava opotřebuje rychleji než zadní, a proto bychom měli na další sezónu kola na nápravách prohodit, ať je opotřebení stejné.

Jak tedy pneu přezouváme?

Nejdříve musíme naše auto zvednout heverem. To provedeme tak, že hever dáme na bok auta na podvozek a snažíme se auto zvedat tak, aby bylo v kolmé poloze. Ještě před použitím heveru si ale nezapomeňme povolit o půl otáčky šrouby od kol.

Pakliže máme kola sundaná, nezapomeňme zkontrolovat stav brzdových kotoučů a destiček. Pak nasaďme vhodná kola (letní pneu nebo zimní) a kola důkladně utáhneme tak aby se neviklala.

Po usazení kol auto dáme zpět na zem a musíme dát pozor na tlak, který při dotčení auta k zemi v pneumatikách klesne.

Je výhodnější domácí nebo odborná výměna pneu?

Jestliže se rozhodnete pro odborné přezutí v pneuservise, tak se ceny pohybují přibližně od 500 Kč po 1000 Kč – záleží, jestli máte hliníková nebo plechová kola.

Je jen na vás, kde své auto přezujete. Nelze říct, kde to je výhodnější. V každém případě doufáme, že výše uvedené rady vám pomohou při rozhodování a popřípadě domácí výměně.

Sdílet článek