Tipy pro výměnu letních a zimních pneu

871127_86161391

V našem článku vám zmíníme pár rad pro vaše pneumatiky jako např. pravidelná kontrola pneumatik, kdy pneumatiky vyměnit a jakým způsobem o ně pečovat.

Takže, letní pneu doporučujeme měnit tehdy, když je teplota venku nad 7°C, protože mívají lepší přilnavost na rozdíl od zimních. Také ovšem musíme dbát na to, aby tlak v pneumatikách byl správný, musíme také průběžně kontrolovat ojetí a stáří pneu.

Naopak zimní pneumatiky mají zákonem pevně stanovenou dobu, kdy je musíme dát na svá kola. V zákoně je stanoveno, že tyto pneumatiky musí být přezuty od 1.11. do 31.3. Je to dáno tím, že podmínky ve stanovené době jsou většinou pro automobily problémové. Taková sněhová pokrývka, led nebo námraza nám můžou velmi znepříjemnit život, a proto je důležité přezouvat z letních na zimní.

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

Hlavní důvod jsme si již řekli – zákon, který nám definuje povinnou dobu , kdy mít zimní pneumatiky. Další důvod je, když teplota klesne pod 7°C. Letní pneu poté ztrácí přilnavost a zhorší se ji brzdná dráha.

Nakonec třetím faktorem pro změnu je také teplota vozovky. Dbejme taky na opotřebování pneumatiky – tj. dávat si pozor na vzorek a průběžně ho mít pod kontrolou.

V kterou dobu přezout na letní pneumatiky?

Jak již bylo řečeno, přezout můžeme, jestliže nám začal měsíc duben. Uveďme i další důvody. Při teplotách nad 17°C bychom měli používat letní pneumatiky, protože mají důležité vlastnosti pro tyto podmínky.

Jestliže již máme opotřebené zimní pneumatiky a chceme s nimi dojezdit letní sezónu, tak s nimi můžeme jezdit, ovšem jestliže teplota cesty stoupne nad 30°C, tak je výměna zimních pneumatik na místě, protože jízda zimních na horké a suché vozovce může být nebezpečná. Zimní se taky opotřebují rychleji na letní vozovce než letní pneumatiky.

K závěru bychom vám jen rádi připomenuli, ať při přezouvání pneumatik jednáte s chladnou hlavou a neukvapíte se.

Sdílet článek