Před půjčením obytného vozu si nezapomeňte zjistit potřebné informace na cestu i o užívání vozidla

Pronájem obytného vozu

Pronajmout si obytný vůz, to v sobě skrývá i zjišťování doplňkových informací před cestou. Obzvláště pak, pokud si „obytňák“ na cesty pronajímáte poprvé. Na většinu obytných vozů vám k řízení bude stačit řidičský průkaz skupiny B. Drtivá většina obytných vozů se vejde do hmotnosti 3500 kilogramů, proto na ni tento typ průkazu můžete použít. Nájemce, který chce obytný vůz řídit, ale musí být starší 21 let a mít praxi v řízení nejméně tři roky. To je podmínka pro řízení obytného vozu, na kterou půjčovna obytných vozů upozorňuje.

Důležité je také zjistit, jak dlouho na cestách vydržíte se zásobou vody, plynu, popřípadě elektřiny. Objem vody v nádrži je standardně dostačující na přibližně dva dny a objem odpadní nádrže je rámcově odpovídající objemu nádrže čisté vody. Vodu je možné doplnit a odpadní nádrž vyprázdnit v kempech, na karavanových stáních a u čerpacích stanic. Půjčovna obytných vozů doporučuje dvě láhve propanbutanu jako dostatečné i na měsíční cestování. Kapacita nástavbové baterie odpovídá zhruba dvěma až třem dnům provozu, poté stačí ujet několik desítek kilometrů, během nichž se baterie opět dobije. Vůz můžete také na několik hodin připojit k elektrické síti.

Existují i případy, kdy půjčovna obytných vozů nabízí výklopnou střechu nebo kdy součástí vozu je alkovna či garáž. Tyto termíny nyní vysvětlíme. Výklopná střecha slouží k tomu, aby bylo možné vytvořit v nočním uspořádání dvě další lůžka. Protože je u některých obytných vozů možné vyřešit spaní tímto způsobem, vůz má pak nízko těžiště a díky tomu i dobré jízdní vlastnosti. Díky výborným jízdním vlastnostem má i nižší spotřebu paliva. Alkovna pak znamená prostor nad kabinou určený také ke spaní dvou osob. Za garáž se považuje nákladový prostor, který standardně najdete v zadní části vozidla. Garáž je určená k přepravování rozměrnějších předmětů, tedy nábytku na kempování, jízdních kol a dalších.

Při cestování můžete s obytným vozem zastavovat v kempech, levnější variantou jsou pak Stellplatzy. Často na nich neplatíte buďto žádný nebo jen velmi nízký poplatek. Je to ale výhodné v tom ohledu, že místo na parkování tu vždycky najdete. K dispozici na nich standardně bývá pitná voda a většinou nejsou tyto prostory hlídány. Proto je potřeba být více ostražití na své věci. Přejeme šťastný výběr obytného vozu a také šťastnou a bezpečnou cestu!

Sdílet článek