S výběrem ojetého vozu nejlépe poradí zkušenější odborník. Vezměte ho do autobazaru s sebou

ojeté auto

Jak si vybrat ojeté auto? Toť otázka, která napadla už nejednoho z nás, co nemá na nové auto aktuálně rozpočet. Možná ještě zajímavější otázkou zůstává, kam se pro takové auto vydat. Nejběžnějším místem, kde najdete aut dostatek, je samozřejmě autobazar. Někdy může být pohodlné jet do toho nejbližšího. Někteří si zase objedou autobazarů více, aby měli větší výběr. To ovšem může být značně zdlouhavé a náročné. Proto má dnes již většina autobazarů online stránky. Každý si tak může vybrat auto jak podle jeho oblíbené značky, tak i podle staří a ceny vozidla. Některé vozy také mohou mít certifikát, zaručující původ a stav vozidla. Často lze auto i online zarezervovat, tudíž člověk nemusí mít strach, že by o něj přišel.

Nyní však již k samotné otázce, jak si vybrat ojeté auto. U všech vozidel není nad osobní prozkoumání a nejlépe i zkušební jízdu – i toto dovoluje značná část autobazarů. Asi nejoptimálnější je vzít s sebou automechanika, který má více zkušeností s vadami vozu a nejlépe pozná,  v jakém je vozidlo stavu. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů pro stav auta je počet najetých kilometrů, který však může být nelegálně stočený. Bránit se proti tomu dá certifikací, která ujeté kilometry potvrzuje. Stáří vozu lze často poznat na karoserii automobilu, stavu sedaček či volantu.

Často zamlčovanou skutečností je ovšem to, jestli bylo auto bourané, což může mít negativní důsledky na jeho životnost a vlastnosti při případné havárii. Pro stav karoserie je podstatná i skutečnost, jestli bylo auto garážované. Nejlépe se tento stav pozná na podvozku, podle toho, jak moc je zrezlý – zde pak pomůže pouze svařování. Pro laika je podstatně hůře poznatelný stav motoru vozidla, který v nejhorším případě může značně prodražit vlastnictví auta. Pro tento případ je vhodné udělat si finanční rezervu, neboť i největší odborník si stavem auta nemůže být stoprocentně jistý. Nakonec vybírejte auto i podle citu, strávíte v něm plno času a tak by vám mělo sedět.

Sdílet článek