Jak vydělat při ekologické likvidaci vraku

ekologická likvidace vozidla

Také vás vysoká inflace a zdražování donutilo šetřit? Pak určitě hledáte možnosti jak ekonomicky hospodařit se svými finančními prostředky. I při ekologické likvidaci vraku je možné vydělat. Prozradíme vám, jak na to.

Proč je nutná ekologická likvidace vraku

Když vaše vozidlo dosloužilo a nadále již ho nebudete využívat, budete se ho nejspíše chtít vhodným způsobem zbavit. Není však možné ho zavést někam na kraj lesa a tam ho zanechat svému osudu. Na ekologickou likvidaci autovraků pamatuje dokonce zákon, a to číslo 185/2001 Sb., který řadí vozidlo s ukončenou životností do kategorie nebezpečných odpadů. Podle toho se musí jeho majitel chovat. Tudíž je vysloužilé auto třeba předat pouze autorizovaným zpracovatelům autovraků na autovrakoviště.

Ekologická likvidace na náhradní díly

Aby mohl majitel vozu odhlásit auto z centrální evidence, potřebuje mít doklad o tom, že proběhla ekologická likvidace vozidla. Takový doklad jsou schopni vystavit pouze přímí zpracovatelé autovraků, nikoliv zprostředkovatelé či různí podnikavci s náhradními díly. Na toto by si měli majitelé dávat pozor. Certifikovaná společnost s platným souhlasem k nakládání s nebezpečnými odpady je proto jedinou volbou. 

I mezi nimi si ovšem lze vybírat. Ideální je, pokud výkup vozidel na likvidaci bude pro majitele vozu výhodný. A to platí v případě, kdy za autovrak dostane zaplaceno. Na kolik si lze přijít? Záleží na ocenění jednotlivých dílů, které bude možné ještě použít. To je v kompetenci vrakoviště. Pochopitelně že výkupní cena se odvíjí od typu auta, jeho stavu i od aktuální poptávky po náhradních dílech. Výkupní cena za kompletní vrak začíná na 3 000 Kč, ale vyšplhat se může až na 50 000 Kč.

Protože za autovrak může jeho majitel dostat zaplaceno, oplatí se najít si takového certifikovaného zpracovatele autovraků, který to umožňuje. 

Sdílet článek