Jak vybrat komponentní reproduktory do auta

komponentní reproduktory

Nejste spokojeni s reproduktory, které jsou součástí vašeho automobilu? Můžete je vyměnit za jiné. Dnes se na trhu setkáte s dvojící možností. Mohou to být koaxiální reproduktory, nebo komponentní reproduktory s rozdělením jednotlivých pásem. Na tuto druhou možnost se společně zaměříme, jelikož u těch zájemců, kteří to s kvalitou hudby myslí skutečně vážně, se jedná o variantu, která rozhodně nezklame. Máme-li ji charakterizovat, potom je pro ni typické to, že jednotlivé reproduktory jsou od sebe odděleny a lze je tedy instalovat i naprosto odděleně. To se pozitivně podepisuje především na výsledném zvuku, který mohou nabídnout.

Zajímejte se o základní charakteristiku

Všechny komponentní reproduktory rozhodně nejsou stejné. Na trhu dnes můžete najít mnoho různých možností a tak je dobré mít přehled o tom, co se na trhu nabízí. Prioritou u všech komponentních reproduktorů je rozdělení na jednotlivá pásma. Může se jednat o rozdělení na výškové a středo-basové, nebo se může jednat o rozdělení na výškové a basové. Toto se děje u třípásmového systému. Toto by mělo být prioritou každého výběru a vy jako zákazníci byste tedy měli mít jasno o základní charakteristice daných reproduktorů a o tom, jak přesně jsou konstruovány.

komponentních reproduktorů

Myslete na výhybku

Pokud jde o prvek, který by vás měl také zajímat, potom se jedná o takzvanou výhybku. U komponentních reproduktorů se jedná o výhybku, která je umístěna externě a která následně dokáže rozdělovat jednotlivé reproduktory. Tedy výškové, středo-basové a basové. U kvalitních modelů byste měli mít jako majitelé komponentních reproduktorů možnost nastavení decibelové úrovně dané výhybky. Stejně tak by měla být samozřejmostí také možnost nastavit si takzvanou strmost, stejně jako i aktivní nebo bi-amp zapojení. Díky tomu můžete výrazně ovlivnit výsledný zvuk, a to především s ohledem na vaše konkrétní požadavky i potřeby.

Jak je to s výkonem a dalšími parametry?

Když komponentní reproduktory do auta vybíráte, neměli byste opomenout ani celou řadu dalších parametrů. Většina lidí dnes hledí především na jejich výkon, což není jediným parametrem, který je nutné zohlednit. Myslete také na to, jak velkou mají citlivost, jelikož i ta je jedním z hlavních parametrů, který ovlivňuje následnou hlasitost a kvalitu zvuku. Pokud plánujete využít i zesilovače, rozhodně je dobré dbát na to, že jejich zatížitelnost by měla být výrazně vyšší, než v situaci, kdy je plánujete napojit jenom tak k autorádiu, které už zesilovač má, a to integrovaný. Ten má však oproti externím a špičkovým modelům opravdu velmi zanedbatelný výkon.

Jak to bude s montáží?

Komponentní reproduktory jsou specifické tím, že se nejedná o jeden celek, jelikož je lze montovat zvlášť. To je nutné zohlednit ve chvíli, kdy je vybíráte. Ve chvíli samotné koupě byste již měli mít jasno v tom, jaké budou jejich rozměry a jak se vám na požadovaná místa vejdou. Pamatujte hlavně na to, že výškový reproduktor je montován odděleně a hlavně pro něho by měl být v daném místě dostatečně velký prostor pro bezproblémovou montáž. Pokud i toto zohledníte, dá se říci, že s výběrem jste u konce a můžete si je objednat.

reproduktory do auta

Na závěr dodejme, že roli může hrát také značka. Dnes na trhu existuje celá řada výrobců, a pokud nechcete šlápnout vedle, doporučujeme volit osvědčené a známé značky. To souvisí i s možným výběrem prodejce. U těch, kterým záleží na tom, co skutečně prodávají, je poměrně velká jistota nabídky skutečně kvalitních značek, se kterými vedle rozhodně nešlápnete. Ty doporučujeme zvolit i my, jelikož jedině tak si můžete být jisti dobrými parametry, dobrým výsledným zvukem, stejně jako i životností reproduktorů.

Sdílet článek