Jak se správně starat o pneumatiky?

obrbig.asp

Není sporu o tom, že automobil dnes patří k základním potřebám člověka. Hustota provozu je čím dál vyšší a stále méně využíváme hromadnou dopravu. Cesta automobilem třeba do práce, k lékaři, na nákupy je prostě mnohem pohodlnější, jednodušší a rychlejší, než-li třeba autobusem, vlakem nebo tramvají. Proto dnes mnohé rodiny vlastní ne jedno auto, ale minimálně dvě. Jedním jezdí muž, druhým zase žena a je to naprosto běžné. Autem prostě jezdíme, jezdíme a jezdíme, zároveň si mnohdy neuvědomujeme, že je důležité věnovat pozornost třeba takovým pneumatikám.

Koupíme často nějaké levné pneu a nad výběrem se nikterak nepozastavujeme. Naštěstí je dnes alespoň povinnost přezouvat zimní pneumatiky na letní pneumatiky a naopak. Protože toto je z pohledu bezpečnosti velice důležité. Pneumatiky totiž jako jediné přichází do kontaktu s vozovkou a musí na ni dokonale sedět, aby byla jízda ve voze bezpečná. Je to jediné, co nás na silnici v automobilu drží. Přesto někteří řidiči pneumatikám nevěnují dostatek pozornosti a porušují pravidla, jak o ně pečovat a starat se. Proto není od věci právě o pneumatiky pečovat a průběžně je kontrolovat. A my vám poradíme jak. Pokud se budete řídit následujícími radami, pak vám obutí vašeho vozidla vydrží, co nejdéle.

Pokud zakoupíte nové pneumatiky, určitě by každý chtěl na pneumatikách jezdit co nejdéle, aniž by po pár najetých kilometrech musel opět řešit nákup nové pneumatiky. Prodej pneu je sice téměř na každém rohu, takže není problém s nákupem, avšak z pohledu financí to rozhodně není ideální. Pravidelná péče vám tedy ušetří ne malé peníze.

Základem při péči, ať už o zimní či letní pneu, je jejich správné skladování, měření tlaku v pneumatikách, kontrola hloubky dezénu i sledování, zda není pneumatika poškozená. Nedoporučuje se pneumatiky přetěžovat. Je dobré, když budete průběžně pneu přehazovat na nápravách. Tím dojde k rovnoměrnému opotřebení, protože přední pneumatiky, pokud je třeba náhon na přední nápravě dostávají zabrat více, než-li zadní a opačně.

Rovnoměrné opotřebování zabezpečí také pravidelná geometrie a vyvážení kol, což byste si měli nechat udělat kdykoli budete pneumatiky měnit. Taktéž se doporučuje čas od času vyměnit ventilky. To, jak dlouho vám pneumatiky vydrží ovlivňuje i vy sami jízdou. Buďte opatrní, vyhněte se rychlým průjezdům zatáček, silnému brzdění apod.

Sdílet článek