Jak se nenachytat na podvodnou naftu

Možná jste právě udělali řidičák a jen čekáte na řidičský průkaz. Také zvažujete nad tím, že si pořídíte auto třeba renault clio atd. A teď uvažujete, kde automobil pořídit. Například zvolíte autobazar třeba Auto ESA a podobně. Pak až budete jezdit na silnicích, budete také jistě tankovat palivo do svého vozu. Buďte však obezřetní. Může se stát, že dojde k podvodu s naftou na mnoha čerpacích stanicích. Dochází k tomu, že se ze zahraničí doveze minerální olej a pak se promíchá s naftou. Tato praktika je také trestným činem. Této problematice se také věnují celníci, kteří se zaměřují na černé obchody s pančovanou naftou.

Takové chování škodí samozřejmě takovým společnostem, které jsou solidní a nemají problémy s ředěnou naftou. Jako běžní řidiči, například ford mondeo, si mnohdy také nemusíme poznat, že je nafta zředěná. A to z toho důvodu, že olej, který se použil, má podobné fyzikální vlastnosti stejně jako nafta. Rozdíl jsme mohli poznat jedině na základě bodu vzplanutí nebo vazkosti.

Falešné doklady

Například v jednom případu díky tomu, že se například na hranicích deklaruje jenom reexport do cizí země například Rumunska nebo Polska, se neplatila daň z přidané hodnoty. Šoféři užívali podvodná razítka, kterými orazítkovali vymyšlené doklady. Do těchto zemí však obvykle nejeli a spíše měli zamířeno jinam, do míst, ve kterých se nafta smíchávala s naftou. Proto buďte opatrní a místa, kde tankujete si důkladně prověřte a zjistěte potřebné informace.

 

 

 

Sdílet článek