Dlouhou životnost auta zaručuje kvalitní motorový olej

Motorové oleje

Nedokážete si představit život bez auta? Je to společník na dlouhé pracovní cesty, rodinné výlety či letní, podvečerní projížďky? Nezapomínejte, že o automobil se musíte náležitě starat. Jednou z nejdůležitějších povinností každého motoristy je údržba motoru. Pro výměnu či dolévání motorového či převodovkového oleje existuje několik zásadních pravidel, které není radno porušovat, naopak nám dokáží při nesprávné manipulaci pořádně zavařit.

Výměna horšího za lepší nemusí znamenat úspěch

Motorový olej je technologicky velmi složitý olejářský výrobek, jehož vlastnosti spojuje řada rozličných technických požadavků a paramentrů. Pro výměnu a dolévání motorového oleje existují zásady, které by měly být dodrženy. Pří výměně je nutné řídit se pokyny výrobce automobilu, jedná se především o specifikace zvané ACEA či API (výkonnostní třídy) a také viskozitu (SAE). Tyto parametry jsou pochopitelně při výběru nejdůležitější, ale rozhodně není radno zapomínat na výrobce oleje, jehož značka má tradici a mnoholetý punc kvality. Anglická rodinná firma Millers Oils zaručuje vysoce kvalitní výrobky všech kategorií již od roku 1887. Autorizovaným prodejcem je společnost Pipa Oils, která tyto originální a inovativní britské produkty nabízí. Pokud dopřejeme automobilu správný motorový olej, můžeme tak velmi pozitivně ovlivnit životnost pohonné jednotky. Důležité je, že se obecně nikdy nedoporučuje vyměnit horší olej za lepší. Hrozí uvolnění úsad a ucpání mazacího kanálku, kterými v nejhorších případech riskujeme zničení motoru. Moderní oleje již sice vznikem úsad nedisponují, ale určité riziko zde stále existuje. Správnou variantou je starý olej vyměnit za takový, který má shodné parametry. Při pouhém dolévání používáme vždy motorový olej shodné značky.

Olej v převodovce není doživotní záležitost

Co se týče převodovky, pro výběr oleje zde platí jiné předpoklady, než pro výběr oleje motorového. Ač se nestřetává s tak vysokou teplotou, musí převodové oleje čelit ohromným tlakům, a proto disponují velkou hustotou. Oproti motorovým olejům mají ty převodové mnohem delší životnost. Mnohdy se velice chybně uvádí, že je doživotní záležistostí, pravidlem však u starších převodovek bývá vhodné olej vyměnit po 30.000 km, u novějších po 60.000 km. Opět je zde důležité dbát pokynů výrobce vozidla, který předpoklady pro výběr správného oleje uvede do příručky k automobilu.

 

Sdílet článek