Co si počít při drobné autonehodě?

I když si mnozí z nás nepřipouští, že by se mohlo něco stát, když přeci jezdí opatrně, drobná autonehoda může potkat každého, tedy i vás. Dopravní nehoda není nikdy příjemná, o to více, když je vážnější, ale i při takové, kdy nebyl nikdo zraněn a odnesl to pouze automobil, případně více automobilů, je vždy zážitkem, který bychom nechtěli zažít znovu. Pakliže vás tato situace potká, víte, co máte dělat? Že ne!? Přinášíme vám několik tipů, jak při autonehodě postupovat a nestresovat se.

Kontrola a výstražný trojúhelník

Ihned po tom, co dojde k nehodě, zachovejte pokud možno chladnou hlavu, vytáhněte klíčky ze zapalování a zkontrolujte, zda není nikdo zraněn. Pokud budeme brát v potaz, že jste všichni v pořádku, označte místo nehody výstražných trojúhelníkem tak, aby byl dalšími řidiči dobře viditelný. Jestliže to situace umožňuje, nechejte auta stát, tak jak jsou a nemanipulujte s nimi.

Nebojte se využít asistenční služby

V souvislosti s drobnou dopravní nehodou a určitými změnami si možná nebudete jisti, zda zavolat policii, hasiče, případě rychlou záchranou službu. V podstatě, zda vlastně někoho zavolat a co si počít. Mějte však na paměti, že součástí vašeho povinného ručení, které si platíte, je obvykle asistenční služba. Proto ji neváhejte využít, právě k těmto situacím asistenční služby slouží. Odborně proškolený pracovník vám sdělí, jak máte postupovat. Můžete rovněž sdělit, že se vám bude hodit odtahová služba. Pracovník asistenční služby vám se vším pomůže.

Domluva se spoluúčastněnými

Jestliže škoda na vozidle nebo vozidlech nepřesáhne částku 100 000 Kč a nebyl nikdo zraněn, polici volat nemusíte. Jenže se musíte s dalšími účastníky dopravní nehody domluvit. Je potřeba vyplnit formulář „Oznámení škodné události“. Zde se uvede viník nehody a další informace. Ten, kdo nehodu způsobil pak tento formulář odevzdá své pojišťovně. Může se stát, že formulář nebudete mít k dispozici, i když by jej měl každý vozit v autě, nicméně lze vše zaznamenat i na čistý papír. Nezapomeňte na datum, čas, průběh nehody, informace o poškozených vozidlech, včetně poznávacích značek, dále také čísla pojistek, stejně tak pokud máte havarijní pojištění. Jestliže jsou k dispozici svědci nehody, poznamenejte si jejich kontaktní údaje. Můžou se vám hodit. Hodí se i fotografie z místa nehody, takže vše klidně vyfotografujte.

Náhradní vozidlo

V případě, že jste autonehodu nezpůsobili, máte nárok na náhradní vozidlo po celou dobu opravy poškozeného vozu. Některé autopůjčovny, kupříkladu Autopůjčovna jihlava, spolupracuje s pojišťovnami a vy pak budete moci vypůjčit si náhradní automobil do té doby, než bude vaše auto opět v pořádku.

Sdílet článek