Nebezpečný aquaplaning – prevencí jsou i správné pneumatiky

Automyčka

Určitě jste už pojem aquaplaning slyšeli. S tímto jevem se v menší či větší podobě setká při řízení vozidla snad každý řidič. Zásadní však je to, že nejde o smyk, který se uskuteční na mokré vozovce, ale o úplnou ztrátu přilnavosti pneumatiky. Tato ztráta přilnavosti je způsobena nedostatečným odvodem vody z povrchu pneumatiky. Mezi pneumatikou a vozovkou se vytvoří silná vrstva vody a ta zapříčiní to, že je automobil neovladatelný.

Řidič se při aquaplaningu dostane do velkých potíží, aniž by to vůbec čekal nebo mohl předvídat, že se tak stane. Obvykle se tak stává při rychlostech nad 80 km za hodinu, bez ohledu na to, zda pojedete rovně nebo do zatáčky. Pakliže je dezén pneumatiky velmi slabý, pak vás může tento nebezpečný jev potkat i při nižších rychlostech. Pokud budeme hovořit, za jaké situace je aquaplaning nebezpečnější, pak se jedná o ten, který je příčný a ve většině případů nelze zvládnout.

Jaké jsou příčiny aquaplaningu?

  • Špatný stav pneumatik – pneumatiky musí mít dostatečnou hloubku dezénu. U zimních osobních pneumatik to činí 4 mm, u letních osobních pneu nesmí hloubka klesnout pod 1,6 mm.
  • Příliš vysoká rychlost jízdy – měli byste dodržovat povolenou rychlost v obcích i mimo ně. Při zhoršených podmínkách je samozřejmě vždy nutné jízdu přizpůsobit.
  • Moc vody na vozovce – to ovlivnit nemůžete, ale můžete omezit rychlost a jet opatrně.

Co dělat při aquaplaningu?

Jakmile vás potká situace, kdy dostanete aquaplaning, zachovejte klid, nebrzděte, nepřidávejte plyn a netočte s volantem. Jestli by kola zabrala, můžete dostat smyk, který nepůjde zvládnout. Snažte se pokud možno držet kola v přímém směru a sešlápněte pedál spojky.

Jak se vyhnout aquaplaningu?

Abyste omezili výskyt aquaplaningu, nejlepší je mu předcházet a vyhýbat se riziku. Základem jsou „nesjeté“ pneumatiky, u kterých kontrolujte hloubku dezénu. Doporučujeme výměnu pneumatik dříve,než klesne na minimální povolenou hranici, tedy zhruba u 3 mm a 2,6 mm. Také průběžně kontrolujte tlak v pneumatikách. Pakliže budete vybírat nové pneumatiky, můžete vybrat přímo pneu, které dosáhly dobrých výsledků v nezávislých testech na mokru a jsou tedy i případně odolné proti aquaplaningu. Za takové lze dlouhodobě považovat kupříkladu Continental PremiumContact 5 nebo GoodYear Efficientgrip Performance.

Sdílet článek