Kdy a proč vyměnit motorový olej?

Kdo vlastní motorové vozidlo moc dobře ví, že je pro bezpečný provoz potřeba dodržovat pravidelnou údržbu. Pravidelnou údržbou navíc zvyšujeme životnost automobilu, ale nestačí pouze dolít vodu do odstřihovačů a vyměnit zimní pneumatiky na letní a naopak. Důležitým bodem údržby je výměna motorového oleje. Ne nadarmo se říká: „Kdo maže, ten jede!“

Kdy olej vyměnit?

První otázka, která vás jistě v souvislosti s výměnou oleje napadne, je doba, kdy je vhodné olej vyměnit. Zpravidla se uvádí po 10 až 15 tisících najetých kilometrech, v závislosti na staří vozidla a kvalitě oleje. Pokud máte straší vůz výměna oleje se doporučuje po pěti až sedmi tisících kilometrech. Není vůbec výjimkou, když u nového vozu olej vyměníte až po 30 tisících kilometrech, pouze však v případě, že používáte vysoce kvalitní motorové oleje. Důležitá je i doba, po kterou je olej v motoru. Ideální je max. rok, zvláště když použijete minerální oleje, protože ty stárnou rychleji, než oleje syntetické.

Kde zakoupit kvalitní motorový olej?

Základem správné výměny motorového oleje je jeho výběr a nákup. Je dobré se držet takového oleje, jaký uvádí výrobce vašeho automobilu. Zakoupit pak konkrétní olej můžete např. u společnosti NovakOIL, která se zabývá distribucí olejů a maziv TOTAL, FINA a ELF. Oleje Total jsou určeny na mnoho typů automobilů a díky moderním inovacím si udržují špičkovou kvalitu. V tomto e-shopu jistě naleznete takový motorový olej, se kterým bude vaše auto šlapat jako švýcarské hodinky.

Jak vyměnit olej?

Když už máte olej nakoupený, ať je to třeba TOTAL nebo ELF, musíte vědět, jak jej vyměnit. Nejprve je třeba vypustit starý olej. Připravte si nádobu na starý olej a zahřejte motor. Teplý olej lépe vytéká. Spolu s olejem je potřeba vyměnit i olejový filtr, takže než vám olej pořádně vykape, můžete mezitím filtr vyměnit. Poté zavřete vypouštěcí otvor a můžete dolít čerstvý, nový olej.  Množství oleje je závislé na typu motoru, takže se orientujte podle hodnoty, kterou uvádí výrobce vašeho vozu.

Sdílet článek