Jak kontrolovat automobil při testovací jízdě?

Účinnost brzd při testovací jízdě

Při testovací jízdě nejdříve zkontrolujte účinnost brzd. Prudce zabrzděte ve vysoké rychlosti. Když se pod vámi budou ozývat netypické zvuky, rány nebo vibrace, tak automobil nekupujte, jelikož brzdy jsou značně opotřebené. Automobily s opotřebovanými brzdami by nepřijal ani výkup vozidel.

Opotřebený automobil nekupujte

Také zjistěte, jestli se účinnost brzd časem nesnižuje. To zjistíte tak, že budete brzdit opakovaně. Uvolněte volant a brzděte. Pokud auto nejede rovně, pak má automobil špatné brzdy, vadné uchycení náprav, špatnou geometrii nebo nejlevnější pneu. Ani jedna známka není příznivá.

Zkontrolujte stav podvozku a tlumičů

Před jízdou vyzkoušejte jednoduchý test. Zkuste rozhoupat automobil tak, že zatlačíte na blatník v místě nad tlumičem automobilu. Nezapomeňte kontrolovat také tlumiče, které jsou pro jízdu velmi důležité. Po rozhoupání by mělo houpání ustat. Pokud se automobil houpe dál, pak jsou tlumiče vadné a neplní svoji funkci. Auta s vadnými tlumiči nejsou vhodné dárky pro muže.

Brzdění při testovací jízdě

Při jízdě zjistíte stav tlumičů tak, že prudce zabrzdíte. Pokud rychle zastavíte a došlo by k rozhoupání vozidla nebo ke zpětnému pohybu, pak je to určitě chyba. Nerovnosti na vozovce by se totiž přenášeli do vašeho řízení. Takto opotřebovaný automobil nekupujte ani za slevové akce.

Sdílet článek