Letní pneumatiky: Které jsou ty nejlepší?

861178_30287044

Zima už pomalu ustupuje a již brzy budete měnit na svém vozidle pneumatiky. Zimní pneumatiky uskladníte a letní pneumatiky zase nasadíte. Jestliže vám ale staré letní pneumatiky dosloužili, pak je nejvyšší čas si objednat nové pro letošní sezonu. Ale jaké jsou ty nejlepší? Na to se podíváme v dnešním článku.

Německý autoklub ADAC uspořádal opět velký test pneumatik pro letošní letní sezónu. Podíváme se na ty nejlepší a nejlevnější pneumatiky v rozměrech, které jsou pro auta v Česku nejpopulárnější. Zejména se podíváme na pneumatiky, které jsou na vozidla Škoda Octavia a Škoda Fabia.

Německý autoklub ADAC uvedl, že letošní test, který prováděl, patří k těm nejlepším v jejich čtyřicetileté historii testování. Testem prošlo hned 38 modelů, které byly rozděleny do dvou kategorií. V testech neuspěly pouze čtyři pneumatiky a hned šestnáct pneumatik bylo autoklubem označeno za dobré pneumatiky, které můžete s klidným svědomím nazout na svůj automobil.

Mezi pneumatikami, které byly označeny jako nevyhovující, skončily Kleber Dynaxter HP3, Maragoni Verso, Rotalla Radial F108 a Sailun Atrezzo SH402. První tři modely byly nevyhovující na mokré vozovce. Poslední zmiňovaná pneumatika neuspěla ani v testech, které byly prováděny na suchu. Autoklub ADAC upozorňuje, abyste se výše zmíněným modelům vyhnuly.

5 nejlepších letních pneumatik na trhu

Na prvním místě pro vozidla Škoda Octavia a Volkswagen Passat se objevila pneumatika Continental SportContact 5, jejíž cena se pohybuje od 2 477 Kč do 5 045 Kč. Získala nejlepší hodnocení na mokru, na suchu a dokonce i ve spotřebě paliva. Hned za ní se objevily pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymetric, Dunlop Sport Maxx RT, Michelin Pilot Sport 3 a Vredestein Ultac Vorti.

Pro vozidla Škoda Fabia a Volkswagen Polo jsou nejideálnější pneumatiky Michelin Energy Saver, které mohou nabídnout nejnižší opotřebování a výborné výsledky na mokru. Mezi další pneumatiky s rozměry 185/60 R15 patří Continental Premium Contact 5, Dunlop Sport BluResponse, Goodyear Efficient Grip Performance a Vredestein Sportrac 5.

Kdy přezout na letní pneumatiky?

Do 31. března 2013 musíte jezdit na zimních pneumatikách, pokud se na vozovce objevuje led a sníh. Pokud byste v takovém počasí vyjeli na letních pneumatikách, hrozila by vám pokuta, a to až ve výši 2 000 Kč. Do konce měsíce by měla zima podle meteorologů odeznít, a pak už můžete přezout na letní pneumatiky.

Náš tip: Jestliže plánujete v nové sezóně vyměnit nejen pneumatiky, ale celé auto, můžete využít výkup vozů a prodat tak své staré auto. Pak vám nic nebude bránit v koupi nového vozidla.

Sdílet článek